Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2006 11:30 - Зъбен камък-препоръки!
Автор: drburlakov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8780 Коментари: 3 Гласове:
0



ЗЪБНИЯТ КАМЪК ПРИ КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ Зъбният камък представлява твърд налеп, прилепнал към зъбите, който се образува бавно вследствие на минерализирането на хранителните остатъци в устната кухина. В този процес участват и бактериите, намиращи се там. Обикновено натрупването на зъбен камък нанася сериозна вреда на животните над 3-годишна възраст, макар при някои кучета и котки да се появява по-рано. Някои породи са предразположени към натрупване на зъбен камък. Това са брахицефалните породи (с къса муцуна) като пекинез, японски хин, мопс, английски и френски булдог, бостън териер и др. Предразположени са също миниатюрните породи: мини пинчер, чи хуа-хуа, шпицове, болонки и други. Като цяло, по-едрите породи кучета имат по-малко проблеми. При котките най-много зъбен камък натрупват породите с къси муцуни – перскийските. Селекцията в продължение на векове е създала породи, които твърде много се различават от дивите си предшественици, и често красивият външен вид е за сметка на изменена анатомия на устната кухина.
Следните промени в захапката са предпоставка за натрупване на зъбен камък: прекалено близко разположени зъби; неправилен контакт между зъбите на горната и долната челюст; зъби, израстнали в неправилна посока; задържани млечни зъби.
Някои грешки в храненето също водят до натрупване на зъбен камък. Много хора хранят кучетата си с кости или им позволяват да си играят с твърди предмети, камъни, метал и т.н. Като резултат често се получават фрактури (счупвания) на някои зъби, най-често предкътниците и кътниците на горната челюст. Дори и минимално отчупване на емайла на зъба води до бързо натрупване на зъбен камък. Грапавата повърхност на счупения зъб е идеално място за задържане на хранителни остатъци и натрупване на бактерии. Тук трябва да отбележим, че хранителната стойност на костите е изключетелно ниска. Те се състоят от малко желатин, който е нискокачествен белтък, и голямо количество минерални вещества. Освен зъбите, зъбите могат да увредят и всички други части на храносмилателната система, но на това можем да се спрем в друга публикация..
От медицинска гледна точка изводът е, че вредата от храненето с кости и много по-голяма от ползата. Друга грешка в хрането, имаща връзка с хигиената на устната кухина, е навикът да се “черпи” често домашния любимец с лакомства или да се оставя храна в купичката през целия ден. Това води до постоянното присъствие на хранителни остатъци в устата. При положение, че кучетата и котките не си мият зъбите два пъти дневно, както ние правим, много лесно е да се ускори натрупването на зъбен камък. Лепкавите и меки храни също ускоряват този процес. Храната, бедна на витамини, също е предпоставка за проблеми, тъй като намалява антибактериалните свойства на слюнката.
Натрупването на зъбен камък води до редица реални опасности за здравето на животните. С появата на зъбен камък неизменно се появява и силно възпаление на венците. Те стават червени, подпухнали, болезнени, лесно кървят. В хорничните случаи се развива хиперплазия на венците (прекомерно разрастване на лигавицата, приличащо на карфиол). Възпалението на венците винаги е свързно със силна, неприятна миризма от устата. Кучето или котката изпитват болка, имат затруднения с храненето, капризен апетит, понякога отделят обилно слюнка.
С напредването на заболяването започва разрушаване на опорния апарат на зъбите. Връзката на зъбите с околната костна тъкан се разхлабва, костта бавно се стапя и корените на зъбите се оголват. Зъбите се клатят лесно и в крайна сметка кучето или котката губят голяма част от тях преждевременно. Голям брой животни идват при ветеринарния лекар с оток в лицевата и челюстната област, със или без фистулни отвори, от които изтича гной. Това са абсцеси или грануломи, причинени от гнойно възпаление на зъбните алвеоли. Те са свързани със сериозна болка и често с влошено общо състояние на животното. Такива кучета и котки, освен силно намаления апетит, в много случаи са и с намалена активност, обезводнени, отпаднали, понякога силно раздразнителни.
Освен изброените последствия от възпалението на тъканите в устната кухина, голямо значение има отражението на стоматологичните проблеми върху дейността на жизненоважни органи и системи в тялото на животното. Възпалените венци лесно кървят и са “отворени врати” за патогенни бактерии. В иначе стерилната кръв лесно проникват микроорганизми с разрушителна сила. Те увреждат ендокарда и миокарда и водят до заболявания на сърцето, а от там до остра и хронична сърдечна недостатъчност.
Уврежда се също бъбречната тъкан с последващи бъбречни заболявания: пиелонефрит, гломерулонефрит и други. Крайният резултат често е бъбречна недостатъчност.При отслабена имунна защита на организма се развиват гнойни процеси в различни части на тялото и понякога септицемия. Всички споменати заболявания са трудно лечими и в много случаи необратими. Огромен брой възрастни кучета и котки умират от заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб и други.От нашата лекарска практика сме установили ясната връзка между болните зъби и заболявания на сърцето при възрастни кучета. Почти всяко куче със сериозен гингивит, със зъбен камък и клатещи се зъби има и силен сърдечен шум, а на рентгенови снимки се виждат признаци на заболявания на сърцето.
Като обобщение можем да кажем, че натрупването на зъбен камък води до лавина от проблеми, които с възрастта се задълбочават и като цяло съкращават с години живота на любимите ни четириноги приятели.
След като се запознахме с плашещите факти за вредата от зъбния камък, трябва да се запознаем и с решението на проблема. И тук, както при повечето заболявания, далеч по-лесно и евтино е да се спазва правилна профилактика, отколкото да се лекуват сериозно увредени органи. Тъй като по статистика 80 % от кучетата и котките натрупват бързо зъбен камък след 3-годишна възраст, трябва при всяко куче и котка да се полагат грижи за забавяне на този процес и за почистване на зъбния камък. Профилактиката се състои в почистване на зъбите преди още да се е натрупал зъбен камък. Добре е при малките кученца и котенца още от 2-3-месечна възраст да се отваря редовно устата, да се пипат и масажират зъбите и венците. Трябва да се подходи внимателно. Грубостта и насилието ще попречат за изграждането на навик. Ако процедурата е неприятна за животното, ще стане неприятна и за вас и най-вероятно няма да успеете редовно да се грижите за зъбите на любимеца си. Ласкавото отношение и умерените “почерпки” с лакомства по време на почистване помагат. Идеалният вариант е да намерите лакомства, които не замърсяват устната кухина. Например много кучета обичат моркови. Много подходящи са специалните кокали, които, освен че са вкусни, почистват налепите по зъбите. Например Rask Dentabone на Pedigree, използван веднъж дневно, забавя повече от 2 пъти скоростта на натрупване на зъбен камък, а също намалява възпалението на венците. Твърдите гранулирани храни също забавят натрупването на зъбен камък в сравнение с консервираните храни и с меката домашна храна. Погрешно е схващането, че костите почистват зъбите. Както споменахме по-горе, те са прекалено твърди и често предизвикват фрактури на зъбите.
Ако животното ви добре понася масажирането на венците с пръсти, може да пробвате почистване с влажна марля, а после и с мека четка за зъби. На пазара има и специални четки за зъби, оформени като напръстник, които улесняват почистването. Както и при хората, почистването става с леки въртеливи движения. На пазара вече има и специални пасти за зъби. Такива са например препаратите на “Примадент” – София. От антисептичните разтвори подходящ е 1%-разтвор на кислородна вода, т.е. трябва да разредите 3% кислородна вода от аптеката в пропорция 1 част кислородна вода към 2 части вода. Кислородната вода отделя активен кислород, който унищожава голяма част от бактериите в зъбните налепи и действа оздравяващо на венците. 1%-разтвор на кислородна вода може да се използва 2-3 пъти седмично. При по-сериозни възпаления на венците може да се използва 0,1 % разтвор на хлорхексидинов глюконат (хибитан). Такъв разтвор може да получите от вашия ветеринарен лекар по негова преценка след преглед.
В зависимост от свободното ви време, отделяйте по няколко минути всеки ден. Дори почистването само с влажна марля е достатъчно, за да запазите зъбите чисти. Ако превърнете това задължениев приятно време за общуване с вашето куче или коте, ще ви бъде по-лесно. Резултатът от вашите усилия ще бъде съществено забавяне на натрупването на зъбен камък, а от там и на всички последици, свързани с него.

Трябва да подчертаем, че щом се натрупа зъбен камък, почистването му не може да бъде извършено в домашни условия. Затова е редно домашните ви любимци да посещават ветеринарен лекар редовно. Профилактичен преглед на зъбите и венците трябва да се прави веднъж годишно. Удобно е такъв преглед да се извършва по време на годишната ваксинация. Ако обаче забележите лош дъх от устата на вашия любимец, ако зъбите не са чисто бели, а венците – розови, е добре да се потърси ветеринарна помощ.


Тагове:   камък,


Гласувай:
0



1. анонимен - yжасена
18.12.2006 11:15
просто не съм предполагала че такава опастност грози кученцето ми
цитирай
2. анонимен - yжасена
18.12.2006 11:15
просто не съм предполагала че такава опастност грози кученцето ми
цитирай
3. анонимен - Rask Dentabone
21.11.2008 17:06
Някой дали знае къде със сигурност ще мога да намеря този продукт на Педигрипал
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drburlakov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1885348
Постинги: 22
Коментари: 817
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930