Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2006 11:28 - Кастрация на домашните любимци
Автор: drburlakov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 29086 Коментари: 31 Гласове:
0



КАСТРАЦИЯТА НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ- ЗА ИЛИ ПРОТИВ Разглеждайки обстойно страничните ефекти на хормоналните средства за контролиране на разгонването при кучето и котката, стигнахме до извода, че по-добър избор, е кастрацията. Тя е с най-малки рискове за здравето на животното, страничните є ефекти са минимални и отдавна се е наложила като ранна рутинна процедура във всички страни с добре развита ветеринарна медицина.
Кастрацията е хирургична процедура, която лишава мъжка или женска котка, респективно куче, от възможността за размножаване. При мъжките операцията се състои в отстраняване на тестисите, при женските се отстраняват двата яйчника и матката. Тези операции се правят под обща анестезия. Домашните любимци се кастрират не само за да няма нежелани раждания, а и да се предпазят от някои заболявания. При женските животни това са рак на млечните жлези, гнойно възпаление на матката (пилометрия) и други заболявания на матката. Особено важно е да се кастрират мъжки животни, които са крипторхиди (единият или и двата тестиса се намират в коремната кухина или в инвагиналните канали), тъй като много често задържаният тестис се изражда в ракова тъкан. Всички тези заболявания са сериозни и дори открити навреме и лекувани правилно, излагат на голям риск живота на животното. За да има кастрацията профилактично действие срещу тях, най-добре е женските да се оперират преди първото им разгонване, а мъжките ­ на 7-8 месечна възраст. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят по-дълго.
Има ли странични ефекти? Много рядко при кастрирани женски кучета в по-зряла възраст може да се прояви трудност при задържането на урина (инконтиненция). Този проблем се решава успешно с хормонозаместваща терапия. При някои индивиди се повишава склонността към напълняване, но това се регулира лесно с подходяща диета и режим на движение. Други странични ефекти няма.
Да разгледаме как се отразява кастрацията върху общото поведение на животните и да се спрем на въпросите, които най-много притесняват стопаните и по които има разпространени най-много неверни схващания.
Ефект върху общия темперамент. Много собственици са притеснени, че кастрираният домашен любимец ще загуби своята жизненост. Темпераментът и интелигентността не се повлияват от кастрацията. Напротив, много нежелани качества, следствие на хормоналното влияние, могат да изчезнат след операцията. Вашето животно няма да стане по-малко емоционално или по-малко игриво, нито пък ще ви отбягва.
Ефект върху сексуалното поведение. То обикновено изчезва след кастрацията. Но при животни, които вече са изпитали сексуална активност, някои признаци може да се запазят. Поведение, което изглежда, че е сексуално мотивирано, може да се предизвиква от други причини. Заскачването, проявено от кастрирани кучета например, е белег на доминиращо поведение. Мастурбацията при мъжки котки и кучета може да се появи след кастрацията. Това се случва при мъжкари, които са имали сексуален живот преди кастрацията.
За болшинството животни кастрацията ефективно елиминира развитието и прогресирането на обсебващото сексуално поведение.
Ефект върху неподходящото уриниране и дефекиране. Кучетата и котките могат да уринират или дефекират на нежелани места във вашия дом, което може да се дължи на: маркиране на територия, поради безпокойство или за да демонстрират сексуална зрялост. Тъй като това поведение е само частично под хормонален контрол, мъжки или женски животни могат да започнат да уринират и дефекират на неподходящи места дори и след кастрацията.
Ефект върху бягствата и скитането. Кастрираното животно е по-малко склонно към бягство от дома и скитане. Кастрираните мъжки кучета и котки маркират по-малки територии извън дома и са по-малко склонни към териториални конфликти със съперници.
Ефект върху телесното тегло. Следете внимателно теглото на животното ви след кастрацията. Променете количеството храна, за да предотвратите напълняването. Предложените количества на опаковките на храната за животни са само за общи указания. Контролирайте храненето на вашето животно според неговите физически изисквания и външния му вид. Намаляването на телесното тегло изисква внимателно наблюдение от вашия ветеринарен лекар, особено при силно затлъстели животни. Сбиванията при мъжките с други мъжки значително намаляват.
Интензивността на другите типове агресия, например доминиращата агресия, също много намалява.
Когато така наречената раздразнителна агресия при женските е свързана с хормонални дисбаланси, лъжлива бременност или раздразнение, дължащо се на самата разгоненост, тя напълно се елиминира чрез кастрацията.
Ако се притеснявате, че кучето няма да пази дома ви след кастрацията, то знайте, че териториалната агресия не се намалява от кастрирането.
Ако вашият домашен любимец не е предназначен за развъждане, съветваме ви да го кастрирате, за да предотвратите агресивността, дължаща се на сексуалните хормони.
Въпреки че кастрацията не е единственото лечение за агресивност, много помага да се намали тежестта и прогресирането є и е първата стъпка към разрешаването на проблема “агресивно поведение”. Специфичната диагноза на типа агресивност, проявявана от вашето животно, определяне на ситуациите, които я предизвикват и обучението на животното да се държи различно, остават от съществено значение.
В заключение ­ кастрацията намалява много поведенчески проблеми, както и предпазва животните от редица заболявания.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - lili
23.05.2009 19:12
moeto ku4e be6e mnogo dobro,izvednaj sled 1 razgonvane,stana koliiam paza4 i zapo4na da napada nepoznati hora,lae kato lud.pi6etemi,ako go kastriram 6te se ospokoili,i dali 6te prodaljava da nepada horata.
цитирай
2. анонимен - ot doktora
28.05.2009 21:13
ne mislq 4e towa e re6enie na problema.smqta se 4e spirat no az ne sym ubeden w towa.
цитирай
3. анонимен - kastraciq
13.06.2009 10:39
Imam golqm problem .Ku4eto mi e jensko na 7 godini, ne boleduva ot ni6to i ne e rajdalo i dosega sme mu davali hap4eta protiv razgonvane. V posledno vreme zabelqzvame, 4e se e iznervilo dosta. Vsi4ki smqtat, 4e e za6toto ne e rajdalo i sa mu se natrupali mn hormoni.Kajete mi kakvo da pravq? Podhodq6ta li e kastraciq v tozi slu4ai ili e prekalenooo kysno.Razbrah ve4e,4e re6enieto da i davame hap4eta, a ne da q kastrirame e bilo mn gre6no,no ve4e ni6to ne mojem da promenim.Dali da go ostavim da rodi vednyj i sled toa da pristypim kym kastraciq? Molq vi daite mi syvet
цитирай
4. анонимен - Котката ми е кастрирана преди 2 с...
05.08.2009 22:14
Котката ми е кастрирана преди 2 седмици и се чувства много добре.Не е била като парцал или каквото и да било подобно.Вечерта в деня на операцията,когато вече напълно беше излязла оо упойката не спря да тича,скача,да играе и лудее сякаш беше решила да си навакса за целия загубен ден.Имах чувството че ще й се отворят шевовете-толкова ме изплаши.Не споменах,но я оперираха при първа възможност,тоест подходяща възраст и тегло.Преди броени дни навърши 6 месеца.Не съм се колебала нито миг кое е добро за животинката ми.Естествено,че разпитах ветеринарният ни лекар надълго и получих цялата информация,която исках,а освен това и подробности как протича самата операция.Сигурна съм,че милата ми нищо не е разбрала,а след това се възстанови много бързо без нежелани странични ефекти или някакви усложнения,благодарение на точните антибиотици поставени от лекаря.Не се колебайте да кастрирате домашния си любимец,ако не искате да го измъчвате при всяко разгонване или не смятате да правите у дома си развъдник.Инжекциите са много болезнени за животното,а таблетките имат тежки странични ефекти.
цитирай
5. анонимен - Мимо
09.08.2009 13:19
Първо искам да благодаря за тази информация.Моето куче е плачеща болонка и имаше испаднал тестис в коремната кухина и го кастрирах.Бързо се въстанови,много е апетитен,но му е сухо нослето.Дадох му на два пъти аналгин,но дали не прави някакво възпаление?
цитирай
6. анонимен - ot doktora
17.08.2009 22:24
няколко дни ще има дискомфорт и след това ще си възвърне предишното поведение
цитирай
7. анонимен - Котаракът без топки - една балада за кастрацията
23.09.2009 18:12
Преди няколко дена кастрирахме нашия мъжки котарак Макс Пейн, и ето какво бих могъл да споделя с вас:

http://thedigitalrebel.blogspot.com/2009/09/blog-post_23.html
цитирай
8. анонимен - Ние също трябва да кастрираме ку...
30.11.2009 19:28
Ние също трябва да кастрираме кучето си-женско. Мина едно разгонване, обаче аз страшно искам да си имаме поне едно поколение малки мопсчета, толкова е красива моята Титилота, че не мога да я оставя да не се размножи. Проблемът обаче е, че ми казаха, че ако я пусна да роди и след това я кастрирам увеличавам риска от рак неколкократно. Вярно ли е това?
цитирай
9. анонимен - otgowor
01.12.2009 11:50
Щом искате поколение си направете.Не е гаранциа че ще боледува след време от Неоплазии
цитирай
10. анонимен - anonimen
01.01.2010 21:34
mn blagodarq mersiiii
цитирай
11. анонимен - кастрация заради бацил
04.02.2010 11:45
Здравейте
вета ми каза, че ще ми кастрира кучето заради бацил, който се предава по полов път и чрез урината. Кучето ми има някакво въспаление между прешлените на гръбнака, което е много болезнено.
Същият бацил бил 4-та степен опасен и за хората.
цитирай
12. анонимен - Моля за съвет
06.03.2010 11:35
Здравейте! Предстои ми скоро да отглеждам котка|котарак. Ще вземем животинчето младо(4-7 месечно),късокосместа порода.Моля за съвет относно породата - след като не желаем поколение и ще отглеждаме котенцето САМО вкъщи,кой е по-подходящият пол? Искаме да кастрираме животинчето,за да не се мъчи,а и да го предпазим от евентуални заболявания.Какъв е Вашият съвет?
цитирай
13. анонимен - От предишният коментар
06.03.2010 11:39
...чувала съм,че мъжките по-лесно се справят с кастрацията,но при някои се забелязвало рязко покачване на теглото,а маркирането продължавало? Дали има препоръчително възраст за кастрация при мъжките животни? А чух,че женските трудно понасят операцият,отварят им с шевовете,стават по-нервни,дори хапят?
цитирай
14. анонимен - otgovor
10.03.2010 13:45
6-7 meseca moge i dwata pola da se kastrirat
цитирай
15. анонимен - otgowor
10.03.2010 13:47
ne bi trqbwalo da se otwarqt 6evove.
pri mojte pacienti ne se otvarqt 6evove.

Ne bi trqbwalo da prodylgava da markira
цитирай
16. анонимен - otgovor za bacila 4 stepen
10.03.2010 13:49
1.Няма такъв бацил който и да е степен.
2.Кажи на вета да отвори някоя книжка да прочете.
3.връзката на половата ситема с гръбначния е толкова колкото на аналните жлези с веждите на кучето
цитирай
17. анонимен - Въпрос
22.03.2010 11:57
Здравейте, докторе! Видях, че сте отговорили съвестно на много хора преди мен, затова и аз реших да Ви пиша. Взех на дъщеря си малко ангорско коте,мъжко.На 2 месеца е и се развива нормално за момента. Решихме, че ще кастрираме котето, защото не желаем поколение, нито котешки концерти по нощите. Как да разберем кога животинчето започва да се разгонва? По маркировката? Или ще стане неспокоен? А после доколкото разбрах трябва да го претеглим-ако има 2 кг. можело да се кастрира. Можете ли да ми дадете ориентировачно цени на кастрацията за мъжко котараче? Предварително Ви благодаря!
цитирай
18. анонимен - Молба за съвет
25.05.2010 11:41
Здравейте. Имам котарак на 2,5 години. От половин година започна да се разгонва и да маркира ъглите вкъщи. Отделно нощното пеене, прерастващо във виене става непоносимо :). Искам да попитам, евентуална кастрация би ли довела до спиране на маркирането, пеенето и т.н. Предварително Ви благодаря!
цитирай
19. анонимен - otgovor
25.05.2010 14:59
da.
Kastrirajte go i 6te spestite mnogo glawoboliq
цитирай
20. анонимен - Сара 2 дни след кастрация
27.06.2010 20:44
Здравейте, преди два дни кастрирахмае кучето си на 7 год женско но се чуства много зле вече трети ден не яде нищо налита само на вода много съм притеснинена, не зная какво да правя добре ли да и правя компреси и с какво? Тр ли да и давам болкоуспокояващи?
цитирай
21. анонимен - отговор от доктора
29.06.2010 10:26
Първо трябва да се уверят колегите че няма проблем-изпуснала лигатура ,перитонит.
Най-добре този който е преавил операцията да я прегледа отново.
Могат да се дават нестероидни болкоуспокояващи ,но селд като я види лекар.
Компреси няма нужда да се правят.
цитирай
22. анонимен - Кога е най-подходящо да кастрирам кучето си .
26.07.2010 14:48
Здравейте . Имам куче на 4 месеца (женско) и искам да ви попитам кога е най-подходящо да го кастрирам . Трябва да е възможно най-скоро ,защото имам 2 мъжки кучета ;sss
цитирай
23. анонимен - tursq otgovor za kastriran Pa4o
15.12.2010 23:10
kum 20.00 h kastrirah moq kotarak Pa4o, sega e 23.00h. no edistvenoto koeto pravi e da leji t.k ne moje da se izpravi i hodi i da si blije ranata, no samo tolkova.Ve4e dva puti pishka taka, kakto e legnal. Tova normalno li e ? Pritesne na sum!
цитирай
24. анонимен - Doktore kakvo da pravq??
21.12.2010 13:33
Kotkata mi e na 5 godini.Ragdala e vednyg.Sled tova 2 pyti sme i bili ingekciq protiv razgonvane.Sega ne znam dali da prodylgavam s ingekciite i kolko te sa vredni.Strah me e ako q kastriram da ne umre.A pyk i tq e mnogo igriva.Dali nqma da stane debela i myrzeliva?Ne e li golqma za kastraciq?
цитирай
25. анонимен - отговор
27.12.2010 17:49
Инжективното третиране на разгонване може па предизвика развитие на пиометра.

Ако си я кастрирате няма да се промени като животно,ще си е все така игрива,

Понякога затлъстяват,но в много о от случайте няма проблем,не променят килограмите.
цитирай
26. анонимен - Имам нужда от информация относно кастриране.
10.03.2011 13:15
Моето куче е мъжко и е на година и седем месеца.Интересува ме дали съм закъсняла с кастрацията,защото поради незнание досега не бях предприела мерки.Той не е чистокръвна порода и трудно би намерил партниорка и прецених че няма смисъл да се мъчи животното.Често е неспокоен.Взима си възглавница или някоя играчка и започва да си "играе".Аз ги вдигам нависко , а той ги гледа неспокойно и трепери.Ако пъх изхвърля тези неша си набелязва друг обект.Та въпроса ми е ако е възможно да се кастрира какво трябва да очаквам след това-период на въстановяване,диети и т.н.Предварително благодаря за отговора.
цитирай
27. анонимен - доки
10.03.2011 22:38
не си закъсняла води го на доктор и да го кастрират.
поздрави
цитирай
28. анонимен - ss
15.07.2011 15:23
Zdraveite iskam da popitam neshto imam kyche na mesec i polovina jensko dali sega e podhodqshto da se kastrira jensko e i oshte neshto za kolko vreme g/d shte se vaztanovi sled operaciqta ?
цитирай
29. анонимен - Много ми се искаше да прочета написаното!
30.08.2011 14:44
Интересува ме темата,защото ни предстои подобна интервенция.Но,така и нищо не прочетох.С това синьо върху тъмния фон...станах на разногледа и се отказах.Хайде,бъдете така добри,обмисляйте предварително,искате ли да се чете или не,и въпреки цветовите си предпочитания,направете изложението си подходящо за възприемане!
цитирай
30. анонимен - Моля отговерете!!!!!!!!!!!
21.10.2011 23:13
Преди 3 дена кастрирах 2те ни женски котета.Сега при 1то мястото на операцията е твърдо и отекло.При другото не е така.Иначе е весело и не показва да изпитва болка.Но аз ще умра от притеснение. Моля ви, кажете ми какво е това/ изглежда като херния или инфекция!!!!!!!!!!
цитирай
31. анонимен - търся съвет
11.12.2011 10:52
Имам женско куче на 11г. Не е раждало.Миналата година получи възпаление на матката. Сега са му излезли туморчета по корема. Ветеринаря ни съветва да направим операция за туморите и евентуално кастрация, но аз се притеснявам поради възрастта на кучето. Не знам какво да предприема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drburlakov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1878535
Постинги: 22
Коментари: 817
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031