Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2008 22:12 - Ziepod, или как по дяволите да ги следя всичките тия блогове
Автор: ricetek Категория: Технологии   
Прочетен: 4984 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2008 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Преди няколко месеца реших да си махна перата от главата (да престана да бъда индианец) и да започна най-накрая да използвам RSS. Имах някаква бегла теоретична представа какво представлява  туй нещо, но не бях навлизал в подробности. Първо малко суха информация:

image
  RSS (Really Simple Syndication) е технология, извличаща и събираща на едно място новини и информация от различни интернет страници.
Получените чрез RSS новини се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS не е нужно да отваряте интернет страниците, на които са поместени новините, достатъчно е да отворите вашия RSS четец (виж по-долу), който ще извлече необходимата и актуална информация.
  При използването на RSS има два основни момента

  1. Представяне на съдържанието - представя се в строго определена форма (съгласно световни стандарти), от интернет сайт, предлагащ RSS на своите потребители (не всички сайтове предлагат RSS).
   2. Прочитане на съдържанието - извършва се от потребителите, чрез специална програма наречена RSS четец (RSS Reader).

  Информацията е достъпна чрез адрес (линк), публикуван от интернет сайт. Този линк се записва в RSS четеца, който прочита съдържанието и го предоставя на потребителя в определена форма.
 (Източник)

  Всичко започна с избирането на подходящата програма. Пробвах поне 5-6 различни rss четци, пробвах и разни плъгини за Firefox, но никой от тях не беше точно това, което искам. Повечето заемаха прекалено много място в RAM-a, някои при въвеждане на много източници забиваха и т.н. Ползвам интензивно компютъра си и не ми се жертват 40-50 MB оперативна памет за някаква програмка, която хич не ми е животоспасяваща. Реших да се допитам до любимото си място за free софтуер - Download.BG. Рових, пробвах и накрая попаднах на едно много свежарски изглеждащо нещо - Ziepod.
image
   Той представлява комбиниран четец на RSS новини и подкастове, като има и вграден даунлоуд мениджър. По принцип не съм фен на програмите тип "всичко в едно", но в случая останах приятно изненадан.
        Добавянето на нов източник става по следният начин:
Ако конкретният сайт има rss излъчване  в  десният края на адресбара във Firefox се появява ето тази иконка: (Internet Explorer потребителте въобще не ги отразявам)

image

Кликате върху нея и ще се зареди страница, подобна на тази:
image
  Копирате адреса, отивате в Ziepod на “Subscriptions” и натискате бутона “Add”. Програмата дори сама прихваща какво има в клипборда и го въвежда в адресното поле. Давате “ОК” и източника е въведен.
  За всеки от отделните източници може да се избира период на опресняване, в рамките от 15 минути до няколко часа. Няма да навлизам в повече технически подробности, всеки с обща компютърна култура и малко английски език ще се оправи с програмата (която има още много функции).
 Чрез Ziepod можете да следите десетки блогове, подкастове, форуми, информационни сайтове и всичко що има RSS, без да се налага да ги наобиклаяте един по един. Айде почвайтеб сега да зареждате любимите си сайтове, за да видите дали симпатичната оранжева иконка ще цъфне горе.

P.S Тъп съм като две ремаркета с мисирки и една овца по средата. Ето линк към сайта на Ziepod - www.ziepod.com



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ricetek
Категория: Други
Прочетен: 169834
Постинги: 39
Коментари: 101
Гласове: 694
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031