Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2006 17:46 - Агресия при котките-видове.
Автор: drburlakov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8625 Коментари: 1 Гласове:
2



 Агресията на котките


Доминираща агресия Господството при котките е различно от това при другите домашни животни. В една група има един доминиращ котарак и една или две котки с по-нисък ранг, които някои наричат парии. Повечето от другите котки са принудени да делят останалото място, което се явява причина за конфликт. Всяка една от котките ще иска първа да яде, първа да обходи територията, да разполага с най-доброто място за спане и т.н.

 

Агресия причинена от страх По принцип котката предпочита да избягва конфронтацията отколкото да участва в нея. В ситуация, която провокира страх у котката, като например когато е притисната в ъгъла от куче или от някое дете, котката реагира агресивно докато не успее да избяга.

 

Асоциална агресия Когато приключат своето развитие котките предпочитат да живеят сами(асоциално поведение) или в малки групи. Когато към групата приближи чужда котка, котките индивидуалисти проявява агресивно поведение спрямо натрапника и се стремят да го прогонят. Това е основна реакция, когато ново коте се внесе в къщи където вече живее възрастна котка. Младото коте, което в случая проявява социално поведение приближава възрастната, която пък отговаря със съскане, ръмжене и дори удряне на новака.

 

Хипо- и Хипертироидна агресия Промяната в статуса на тироидните хормони може да се асоциира с агресивно поведение.

 

Междумъжка агресия Междумъжката агресия класически се наблюдава, когато два некастрирани котарака се срещнат "очи в очи". Това не е свързано с място, доминиране или друга агресия. Това е тестостерон(мъжки полов хормон) зависимо поведение. При кастрираните котараци това поведение е намалено приблизително с 90%.

 

Агресия в резултат на раздразнение Когато човек има главобол или зъбобол той много лесно се раздразнява от неща, които обикновено не го дразнят. Животните също имат подобни преживявания Котката, която обикновено е много пасивна, може да стане много чувствителна и раздразнителна, ако при нея се появи някакъв болков синдром(напр. активиран остеоартрит).

 

Манипулираща агресия Котките могат да разберат, че действайки агресивно те могат да желания резултат. Така например котките, които са свикнали да получават храна в определено време могат да проявят агресивност когато стопанинът реши да отло


Тагове:   агресия,


Гласувай:
2



1. анонимен - Котарака ми започва да проявявя необяснима агресия
25.05.2007 01:26
Имам котарак от 12 години.Досега не беше проявявал агресивност,но през последния месец 4 пъти охапа майка ми без видима причина...не мога да си обясня защо???Докато в поведението му към мен няма промяна.Можете ли да ми помогнете?!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drburlakov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1887023
Постинги: 22
Коментари: 817
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930