Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2006 09:12 - Да предпазим домашните любимци от летните жеги и насекомите.
Автор: drburlakov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 41911 Коментари: 0 Гласове:
0



Да предпазим домашните любимци от летните жеги и насекомите.

 

Има ли опасност, когато сте на покупки с вашето куче?
Оставането на кучето в колата докато пазарувате може да е смъртоносно през горещите летни дни.
Не толкова високата външна температура може бързо да предизвика повишаване на температурата вътре в автомобила. Повишаването на вътрешната телесна температура до 40oC при кучето за кратък период от време може да доведе дo необратими увреждания в мозъка, а дори и до смърт.

Спешната помощ за куче претърпяло прегряване е намокрянето му с хладка вода и бързата намеса на ветеринарен лекар.
Когато се наложи все пак да оставите за малко вашето куче в колата, която не е защитена от преките слънчеви лъчи, покрийте предното стъкло със защитен екран и оставете леко спуснат един или два от стъклата прозорците на автомобила. Покрийте предното стъкло с каквото ви е под ръка, ако видите кола паркирана на слънце, в която има куче. Може да се случи в колата да има и деца. В тези случаи, ако това става пред магазин обадете се веднага на охраната на магазина за да се потърси собственикът на автомобила и ако това е неуспешно, позвънете на пожарната служба.

image


Как да защитим нашите любимци от пряката слънчева светлина в къщи? Животните в закрити помещения успешно се предпазват от слънчевите лъчи като се придвижват на сянка, но не забравяйте, че рибите в аквариумите и птиците в клетките нямат тази възможност. Въпреки, че земноводните обичат слънцето, те също се нуждаят от тъмно местенце. Когато решите да изведете вашите птици на свеж въздух не забравяйте да покриете част от клетката.
Кучетата с по-дълга козина изглеждат по-чувствителни на летните горещини, но ние не ви препоръчваме да ги подстригвате, защото дългата козина ги защитава от високите температури и насекомите. Дългата козина още задържа по-ниската температура при охладителни бани или след плуване.
Най-важното е да не позволявате на вашия домашен любимец да дехидратира(обезводни). Подсигурете достатъчно количество прясна вода.

 

Насекомитеimage
В летните месеци кучетата и котките са постоянно притеснявани от бълхи и кърлежи. За щастие има препарати, с които се провежда успешна борба с тези паразити. Колко често трябва да проверяваме животните за външни паразити?
Веднъж седмично трябва основно да преглеждате вашия домашен любимец за кърлежи, бълхи и кожни раздразнения. Ако откриете кърлеж в никакъв случай не го отстранявайте с голи пръсти - това е доста рисковано. Достатъчно ли е ако отстраня всички бълхи, които върху моето куче/котка?
Възрастните бълхи са само 5% от цялата популация на бълхите. Останалите 95% са полово незрели, личинки и яйца. Една женска може да снесе до 800 яйца през 6 седмичния си живот. От едно яйце се излюпва и оформя възрастно насекомо за около 3 седмици. Така за 30 дни поколението на 10 възрастни бълхи се изчислява на 250,000.
Бълхите се хранят с кръв. Обикновено една бълха се храни веднъж на един час. Така едно куче бива ухапано около 600 пъти на 24 часа, ако върху него има 25 бълхи.
Бълхите могат да причинят анемия на вашия домашен любимец, алергичен дерматит съпроводен с опадване на козината и голямо безпокойство, което доста ще притесни и вас.

 

Как да предпазим домашните си любимци от бълхи?
Четките и ръкавиците предназначени за отстраняване на бълхи са доста успешни, но те премахват само възрастните, а яйцата и ларвите остават.
Шампоаните против бълхи са друго ефективно средство за борбата с тях. На пазара има голямо разнообразие, но никога на използвайте шампоан против бълхи предназначен за кучета върху котки.
Противопаразитните каишки са другата алтернатива за борба с тези паразити. Тяхната ефективност е обикновено 5 месеца и трябва да се сменят периодично.

 

Как да премахнем бълхите в къщи?
Почистете много добре с прахосмукачка. Тъй като бълхите продължават да живеят в торбата на прахосмукачката, когато почиствате поръсете противопаразитна пудра на пода или върху килима. Така пудрата ще попадне в торбата на прахосмукачката и ще умъртви бълхите.
Подът в къщи може да се обработи и със специални противопаразитни разтвори. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар и подберете такъв препарат, който не отделя тежка миризма характерна за повечето препарати от тази група.

Как да премахнем бълхите около дома?

Бълхите и кърлежите обичат високата трева, така че окосете тревата във вашия двор и ще ги лишите от едно чудесно място за размножаване.
Напръскайте двора с един от противопаразитните препарати, които се предлагат при вашия ветеринар. Запознайте се добре с упътването и спазвайте карентните срокове, тъй като това са силно токсични препарати и могат да навредят на вас или на вашите животни.
Пръскайте когато навън се здрачи. Така ще предотвратите унищожаването на много полезни насекоми. Когато обработвате двора екипирайте се добре и използвайте ръкавици.
След мероприятието измийте инвентара добре, съблечете работните дрехи и се измийте и ограничете вашите животни да не излизат на двора през следващите 24 часа.
Обикновено препаратите унищожават бълхите за около 24 часа и осигуряват защита през следващия един месец.
Целта на тези мероприятия е да се прекъсне жизнения цикъл на бълхите. За да унищожите спящите яйца и ларви предприемете такива третирания на околната среда два пъти през две седмици.


Тагове:   насекомите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drburlakov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1878665
Постинги: 22
Коментари: 817
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031